Dave, jij bent talentmanager. Wat bereik je met je coaching?
Ik probeer met mijn trainingen of coaching mensen in hun kracht te zetten.
Dat klinkt erg zweverig. Wat is in hun kracht zetten?
Ieder mens heeft talenten, soms verborgen, maar vaak zijn ze niet altijd even duidelijk. Dat komt omdat talenten zo van jou zijn en zo in je zitten, dat je ze zelf niet makkelijk herkent. Als je weet wat je talenten zijn, dan weet je ook waar je energie van krijgt en hoe je anderen energie kunt geven.
En die talenten moet je dan inzetten in je werk?
Klopt helemaal! Als je in staat bent om je talenten in te zetten, dan merk je dat je steeds gepassioneerder wordt in je werk. Dat dingen veel meer vanzelf gaan, dat je meer lol hebt in je werk. Daardoor gaan er deuren voor je open, zonder dat je daarvoor veel harder hoeft te werken.
Heeft iedereen dan talenten?
Ja, iedereen heeft talenten, meerdere zelfs.
Hoe kom jij dan achter die talenten van de ander?
Ik bied de mensen de mogelijkheid om in alle eerlijkheid over zichzelf te vertellen aan de hand van een flink aantal (ook vaak confronterende) vragen. Na die vragen hebben wij allebei een behoorlijk helder beeld over wat iemands talenten en passies zijn. Maar ook wat de valkuilen of de beperkingen zijn.
En dan?
Dan kunnen we naar de volgende stap: De vraag: hoe kun je die talenten inzetten in je dagelijkse werk?
Daarna gaan we afpellen:
Hoe gaat het nu, hoe pak je nu je werk op, waar loop je tegen aan, waar loop je op leeg, bij welke situaties zou je graag een andere uitkomst hebben gezien, hoe kijken anderen naar je, welke kansen mis je, welke uitdagingen zie je? Dat soort zaken.
Dus: hoe kunnen we de situaties die je beperken of waar je niet gelukkig/tevreden over bent ‘omdraaien’?
Dus als je je talenten weet, dan ben je in staat om situaties om te draaien?
Nou zo makkelijk is het niet, het is wel een proces waar je doorheen moet. Maar als je weet hoe je je talenten kan inzetten dan vier je al snel je kleine succesjes, omdat je al snel voelt dat het werkt! Dan krijg je ook steeds meer zelfvertrouwen, dan durf je ook maar van jezelf te laten zien. Als je eenmaal aan dat vliegwiel weet te draaien, dan kan je en durf je ook meer van jezelf te laten zien.
Je merkt ook dat je er energie van krijgt! En dat anderen energie van jou krijgen! Je krijgt zelfs complimenten. Dat vliegwiel moet je continu draaiende houden.
En dan is het klaar?
Je bent dan al een heel eind op weg, maar naast talenten zul je vaak ook nog andere kwaliteiten moeten ontwikkelen. Zaken die niet zo vanzelf gaan, maar die wel nodig zijn om je je talenten succesvol in te kunnen zetten.
Kun je een voorbeeld noemen?
Stel dat je het talent hebt om heel snel te kunnen zien of een werkproces optimaal voldoet, maar je mist het talent om dat goed en duidelijk over te brengen. Dan eindigt een heel goed plan toch in de prullenbak. Of misschien gaat een ander er wel met jouw idee vandoor. Je moet dus wel die cirkel rond maken.
Als je je talenten niet goed kunt inzetten, omdat je op een ander terrein nog stappen moet zetten, dan spreken we over competentie.
Soms moet je dus competent worden om je talenten goed te kunnen inzetten.
Dan gaan we o.a. rollenspellen doen om die competentie te verbeteren. Maar ook daar heb je weer je eigen passie nodig om er een succes van te maken.
Maar je voelt dat dat gaat lukken. Je bent immers al erg dicht bij je ‘ kracht’.
Competenties kost je trainees dus meer energie?
Ja, dat heb je goed gezien! Aan je competenties werken kost nu eenmaal meer energie dan je talenten verder ontwikkelen. Je moet dingen gaan aanleren. Van 'onbewust onbekwaam' via 'bewust onbekwaam' naar 'bewust bekwaam'.
En, na veel oefening gaan ook die dingen vanzelf. Dan hoef je er niet meer over na te denken. Je bent dan 'onbewust bekwaam'.
Heb je nog een ander voorbeeld?
Ik merk dat veel mensen ‘ hun ding doen’ op de manier waarop ze dat gewend zijn. Zodra je je bewust bent van je talenten, ga je ze bewust inzetten: Zo had ik een trainee die barstte van de ambitie (en talent) maar daar helemaal niets van liet blijken, puur omdat hij niet wist hoe hij dat moest aanpakken. Allerlei opdrachten die hij heel graag wilde op te pakken gingen dus aan zijn neus voorbij. Door zijn talenten gericht in te zetten kon hij zich zelf laten zien, kon hij ook laten zien wat hij waard was. Hij werd zichtbaar. En ook zichtbaar beter.
Dat doet vast wat met het zelfvertrouwen van je trainees?
Spijker op zijn kop! Dat is het allerbelangrijkste. Het doet ALLES met het zelfvertrouwen van de trainees.
Zelfvertrouwen is het sleutelwoord om dat vliegwiel draaiende te houden. Je merkt dat er deuren open gaan die voorheen gesloten bleven. Je hoeft er niet eens heel veel moeite voor te doen, omdat je heel veel van jezelf meebrengt. Het zijn immers jouw talenten. Maar dat betekent niet dat je niets meer hoeft te leren of hoeft te ontwikkelen! Integendeel juist! Je moet hier bewust mee om blijven gaan.
Zijn er nadelen om je talenten in te zetten?
Het belangrijkste is dat je niet gaat overdrijven. Want draaf je door, dan doe je je voordeel volledig teniet. En zeker in stressvolle situaties ligt dat op de loer. Is bijvoorbeeld prestatiegerichtheid een van je talenten, dan bestaat de kans dat je drammerig wordt in stressvolle situaties. Dat bereik je het tegenovergestelde van wat je daadwerkelijk had willen bereiken.
En als dat is wat je steeds merkt en je hebt er dus last van, dan heb je ook de neiging om je prestatiegerichtheid weg te stoppen. Je wil immers niet dat je collega’s je zien als drammer.
Je moet je talenten niet wegstoppen?
Nee, natuurlijk niet! Het is natuurlijk doodzonde, om je talent weg te stoppen of te onderdrukken! Dat heb je net zoveel talent als iemand die dat talent niet heeft! Het is toch jouw ‘onderscheidend vermogen’? Het is wie JIJ bent!
Maar toch gebeurt het weg stoppen van talenten veel, omdat mensen merken dat ze er alleen maar last van hebben. Ze zien het niet als hun talent, maar als hun beperking. Zonde, want de energie die bij je talenten hoort vloeit dan ook weg. Zo ontneemt je jezelf de kans om te excelleren.
Dat klink best ingewikkeld?
Het is niet ingewikkeld, maar je moet het herkennen bij jezelf. Dat kost even tijd. Het gaat er om dat je je intrinsieke motivatie herkent. Dat is de motivatie die ‘uit je zelf komt’.
Dat is dus echt een hele andere motivatie dan bijvoorbeeld een salarisverhoging of een bonus. Aan de ambitie ontbreekt het vaak niet. Maar hoe zet jij je talenten in om je doelen te bereiken? Daar gaat het om.
Heeft het bedrijf waar je werkzaam bent daar ook wat aan?
Ja, natuurlijk! Een team met intrinsiek gemotiveerde medewerkers die de hele dag energiek bezig zijn met hun werk is toch geweldig?
En daarnaast: het is altijd best lastig om het juiste talent aan te trekken!
Dit is de manier om die talenten aan je te binden! Ontwikkel de intrinsieke motivatie van de mensen die al in je team zitten! Als medewerkers zich gewaardeerd voelen in hun kwaliteiten en ze kunnen zich verder ontwikkelen, dan is er vaak geen reden meer om te willen vertrekken.
Is het leuk wat jij doet?
Leuk, het is echt gaaf! Het is gaaf om mensen te zien groeien in hun rol. Dat ze het maximale uit hun zelf kunnen halen geeft ook heel veel energie. Als dat kwartje gevallen is, dan gaat het ook best hard.
Als de ander er voor open staat, dan zijn het energieke en energievolle sessies. Je bent immers met dingen bezig die je goed af gaan.
OK, het aanleren van competenties kost meer energie, maar ook daar voel je dat je veel winst kunt behalen.
Een competenties ontwikkelen is ook leuk he! Je wordt er overall beter van. Je zelfvertrouwen groeit, je merkt dat je meer energie overhoudt aan het einde van de dag. Je krijgt meer lol in je werk. Je leidinggevende is blij met je. Je neemt je collega’s mee in je enthousiasme (en krijgt complimenten van ze). Je wordt allround beter, alleen al door in je talenten en competenties te investeren.
Dus dat is mensen in hun kracht zetten?
Precies! En jij ziet en voelt je zelf groeien, je omgeving ziet dat ook. Maar ik ook!
Zo gaaf! Ben vaak ook erg trots op de resultaten die we halen! Je praat immers over werkgeluk. Mooie term toch?
En levensgeluk. Ook een mooie term!😊